Převálcuje Google Bard konkurenci?

Co v článku najdete?

  • Co je Google Bard?
  • Co nová AI od Google aktuálně umí?
  • Jak si Bard poradil s konkurencí?
  • Novinky, které do Barda přicházejí

Co je Google Bard?

Google Bard je chatovací robot, který přešel do veřejného testování v roce 2023, konkrétně v březnu pro USA a Velkou Británii. Je založený na méně výkonné verzi jazykového modelu LaMDA (Language Model for Dialogue Applications). Google tento jazykový model upravil speciálně pro co nejnižší nároky na výkon uživatelských zařízení. Při vydání podporoval Google Bard pouze angličtinu, korejštinu a japonštinu. Nyní ho však Google rozšířil do mnoha dalších zemí, včetně České republiky. Specifický je hlavně svým přístupem ke generování odpovědí. Nabízí totiž hned několik variant a formulací a dokáže se tak přizpůsobit potřebám tazatele. Pojďme se podívat co dokáže a jak si stojí v porovnání s nejbližší konkurencí.

Co dokáže nová AI od Google?

  • Zvládne generovat texty, které téměř nerozeznáte od těch lidských.
  • Při konverzaci Vás neomezuje žádný výkonnostní tarif, takže konverzujete v reálném čase a Google Bard rychle odpovídá.
  • Možnost výběru z více variant odpovědi, případně možnost říct si o další je skvělá a každý si u tohoto nástroje najde tu svoji správnou formulaci.
  • Integrace s Google Cloud dává Bardovi možnost přistupovat k dalším datům a službám, u kterých to dovolíte. Můžete tak komunikovat s botem nad reálnými daty, nebo ho využít pro účely hromadného generování odpovědí.
  • Trénink na rozmanitých datech, který zajišťuje široký záběr témat. S Bardem se tak můžete bavit prakticky o čemkoliv. Datová základna Google dává Bardovi poměrně masivní výhodu i do budoucna, protože se může velmi rychle a efektivně učit.

A to byl výčet jenom těch nejdůležitějších vlastností. Do budoucna se určitě máme na co těšit. O tom si ale povíme dále v článku.

Jak si stojí v porovnání s konkurencí?

Pokud bychom chtěli porovnat Google Bard, ChatGPT a Bing AI, tak se dostáváme do zvláštní situace. Přestože všechny tři působí stejně, jejich účel a přístup je jiný.

ChatGPT ve své konkurenci exceluje zejména na generování textu jako takového. Můžete s ním konverzovat, nebo ho nechat psát texty a obsah nejrůznějšího stylu.

Bing AI je narozdíl od ChatGPT a Google Bard založen primárně na hledání informací. A je v tom velmi dobrý. Spojení s reálnými výsledky vyhledávání z něj dělá silnou konkurenci samotnému Google. Vyhledané informace Vám doručí i se zdrojem, takže si můžete snadno ověřit, odkud bot čerpá.

Google Bard je z nich nejmladší. Je stále ještě v experimentální fázi. Už teď je však jasné, jakým směrem se vydal. Snaží se o co nejlepší výsledky v rámci přizpůsobení se uživateli. Pokud se Vám formulace jeho odpovědi nelíbí, navrhne několik dalších variant odpovědí a Vy si pak můžete vybrat tu, která Vám vyhovuje nejvíc.

Všechny tři nástroje tak mají potenciál fungovat na trhu nezávisle na sobě, protože poskytují vždy něco trochu jiného pro své uživatele. Bude se tedy velmi často stávat, že rádi využijete všechny tři pro co nejlepší výsledek.

Co nového nás v Google Bard čeká?

Aktuálně už Google Bard umí další nové jazyky, dokonce i češtinu. V zatím poslední velké aktualizaci, 13. července, došlo k nasazení podpory pro více než 40 nových jazyků, možnost využít ve vstupních datech Google Lens, pro podporu představivosti robota, odpovědí umí nově Bard i předčítat nahlas, ale také došlo k navýšení možností odpovědí o dalších pět.

Co se ale chystá? Google se vyjádřil už v minulosti, že ve stejném roce, tedy 2023, propojí Google Bard s jeho výsledky vyhledávání. Tím by se z Barda stala přímá konkurence Bing AI, jen s mnohem větším datovým a informačním zázemím.

Dále by měl Google Bard umět generovat přímo grafiku dle zadání nebo interagovat přímo s vybranými aplikacemi. Takže se máme určitě na co těšit. Konkurenci zatím neválcuje, ale určitě má velký potenciál.

Článek budeme pravidelně aktualizovat, pokud se v Google Bardovi něco nového objeví.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru