Google Core Update Srpen 2023: Jaký má vliv na SEO a hodnocení webových stránek

V digitálním světě je Google nepřekonatelným králem mezi vyhledávači. Pro mnoho uživatelů internetu je Google bránou k internetu, což z něj činí klíčovou platformu pro podniky, tvůrce obsahu a digitální marketéry. S miliardami vyhledávání prováděnými každý den mají výsledky vyhledávání Googlu hluboký vliv na návštěvnost webů, jejich viditelnost a nakonec i na úspěch. Jednou z nejvýznamnějších událostí ve světě SEO (Search Engine Optimization) jsou tak aktualizace Google Core. V tomto obsáhlém článku se budeme zabývat detaily Google Core aktualizací, jejich významem a především tím, jak ovlivňují hodnocení webových stránek. Ať už jste digitální marketér, majitel webových stránek, nebo se jen jednoduše zajímáte o SEO, tento článek vám poskytne ucelený pohled na toto důležité téma.

Základní koncept Google Core Update

Než se ponoříme do podrobností, pojďme se podívat na základní koncepty Google Core aktualizací. Co to vlastně jsou a proč byste o nich měli vědět?

Co jsou Google Core Update?

Google Core Update jsou pravidelné aktualizace algoritmu vyhledávání, které Google provádí s cílem zlepšit kvalitu výsledků vyhledávání. Tyto aktualizace mohou být prováděny několikrát ročně a obvykle mají zásadní dopad na způsob, jakým jsou webové stránky hodnoceny a zařazovány ve výsledcích vyhledávání. To znamená, že mohou dramaticky ovlivnit pozici vašeho webu a tím pádem i Vaší dohledatelnost.

Proč jsou Google Core Update důležité?

Pro digitální marketéry a majitele webových stránek jsou Google Core Update důležité z několika důvodů. Za prvé, mohou dramaticky změnit pořadí stránek ve výsledcích vyhledávání, což může mít zásadní dopad na návštěvnost webu a jeho efektivitu. Za druhé, tyto aktualizace často zdůrazňují důležitost kvalitního obsahu a autority webových stránek. To znamená, že weby s vysokou kvalitou obsahu a autoritou mají větší šanci na úspěch.

Jak Google Core Update ovlivňují SEO

Nyní se podíváme podrobněji na to, jak Google Core Update ovlivňují SEO a hodnocení webových stránek.

Důležitost obsahu a autority

Google Core Update často kladou důraz na kvalitu obsahu a autoritu webových stránek. To znamená, že weby s kvalitním obsahem, který je relevantní a hodnotný pro cílovou skupinu, mají větší šanci na udržení nebo zlepšení své pozice ve výsledcích vyhledávání. Stejně tak je důležité budovat autoritu ve svém oboru, což může zahrnovat získávání kvalitních zpětných odkazů a uznání od odborné komunity. Aktualizace algoritmu, které se týkají cíleně obsahu a jeho kvality, se nazývají E-A-T (Expertise – Authoritativeness – Trustworthness)

Změna v pořadí výsledků vyhledávání

Jedním z nejviditelnějších a nejzásadnějších dopadů Google Core Update je změna pořadí webových stránek ve výsledcích vyhledávání. To může mít dramatický vliv na návštěvnost vašeho webu, protože uživatelé obvykle klikají na prvních pár výsledků. Pokud se váš web ocitne na nižší pozici, může to znamenat pokles návštěvnosti a potenciálních konverzí.

Změny v návštěvnosti a konverzích

Pokud se váš web spoléhá na organický provoz z vyhledávání, mohou Google Core Update výrazně ovlivnit návštěvnost a konverze. Pokles pozice ve výsledcích vyhledávání může vést k nižšímu počtu návštěvníků a snížení konverzí. To může mít zásadní dopad na vaše příjmy z online byznysu.

Optimalizace mobilní verze

V dnešní době je optimalizace mobilní verze webu nezbytnou součástí SEO. Google věnuje stále větší pozornost mobilním výsledkům vyhledávání, a proto je důležité mít responzivní a rychle se načítající mobilní verzi stránky. Pokud váš web není dobře přizpůsobený pro mobilní zařízení, může to negativně ovlivnit vaše hodnocení ve výsledcích vyhledávání.

Jak se přizpůsobit Google Core Update

Nyní, když víme, jaké jsou hlavní dopady Google Core Update na SEO a hodnocení webů, pojďme se podívat na to, jak se na tyto změny připravit a jak na ně efektivně reagovat.

Monitorování vývoje a analýza dat

Prvním krokem k úspěšnému zvládnutí Google Core Update je pravidelné monitorování vývoje. Sledujte změny ve výsledcích vyhledávání a návštěvnosti vašeho webu po každé aktualizaci. To vám pomůže rychle identifikovat, jak aktualizace ovlivnila váš web a co by mohlo být potřeba změnit.

Kromě sledování vývoje je také důležité provádět analýzu dat. Podívejte se na klíčové ukazatele, jako jsou klíčová slova, návštěvnost, konverze a míra zapojení (engagement rate). Pokud zaznamenáte propad ve výsledcích vyhledávání, zkuste identifikovat důvody a přijměte opatření k nápravě. K monitorování změn lze využít řady nástrojů, jako jsou např. Marketing Miner, Collabim a další.

Kvalitní obsah

Investujte do tvorby kvalitního obsahu, který oslovuje vaši cílovou skupinu. Vyhýbejte se obsahu napsanému jen pro vyhledávače (tzv. keyword stuffing) a soustřeďte se na obsah, který poskytuje hodnotu a řeší problémy a potřeby vašich návštěvníků. Nezapomeňte také pravidelně aktualizovat stávající obsah a reagovat na aktuální trendy ve vašem oboru. Zaměřte se na kvalitu místo kvantity. Tvořte rozsáhlejší články, které vytěží téma do hloubky a nebojte se pod něj podepsat. Důležitou součástí kvalitního obsahu je také odkazování se na další stránky vaší webové prezentace, tedy tzv. interní prolinkování.

Zlepšení technického SEO

Vždy byste měli mít technický stav v pořádku. A to platí i u webové prezentace. Můžete mít ten nejlepší obsah, ale pokud budou stránky po technické stránce špatné, výsledek nebude odpovídat investici do obsahu. Mějte svou stránku technicky v pořádku. To zahrnuje rychlou načítací dobu stránky, responzivní design pro mobilní zařízení a správnou strukturu URL adres. Přesvědčte se, že váš web splňuje technické požadavky stanovené Googlem, což může zahrnovat i zabezpečení (HTTPS). Dávejte pozor na blokování indexace obsahu, velikost používané grafiky či fotografií.

Kvalitní portfolio zpětných odkazů

Backlinky, neboli zpětné odkazy, mají stále velký význam pro SEO. Pracujte na získávání kvalitních zpětných odkazů od důvěryhodných zdrojů ve vašem oboru. Všimněte si také zpětných odkazů na svůj web a sledujte jejich kvalitu. Pokud zaznamenáte špatné nebo nekvalitní zpětné odkazy, snažte se je odstranit nebo zablokovat. Případně mít mnohem více pozitivních než negativních odkazových signálů. Nejlepším zdrojem pozitivně hodnocených zpětných odkazů je kvalitní a přínosný obsah, na který vaši návštěvníci dobrovolně odkazují z různých míst internetu.

Reakce na změny rychle a flexibilně

Google Core Update mohou přinést nečekané změny, a proto je důležité být schopen rychle a flexibilně reagovat. Pokud zaznamenáte propad ve výsledcích vyhledávání, analyzujte důvody a přijměte opatření k nápravě. To může zahrnovat úpravu obsahu, technických aspektů webu nebo SEO strategie.

Srpnová aktualizace Google Core August 2023

V srpnu, konkrétně 22.srpna 2023, dorazila letošní druhá velká aktualizace vyhledávacího algoritmu Google. Plné nasazení aktualizace vždy zabere pár týdnů a dokončena tak byla 7. záři. Nyní je tak ideální čas podívat se do svých dat a zajímat se o to, zda se tato aktualizace negativně či pozitivně podepsala na Vaší návštěvnosti a pozicích. Na vzorku webů, které běží na naší platformě, a nikterak neinvestují do SEO, to dopadlo asi takhle:

Konkrétně se aktualizace týkala zlepšení výsledků vyhledávání na základě kvality obsahu. Před pár okamžiky jsme si řekli, co je to E-A-T. Expertnost, autorita a důvěryhodnost. Základní stavební kameny kvalitního a dobře hodnoceného obsahu. Pokud jste tak byli touto aktualizací postiženi, pravděpodobně už víte kudy vítr vane a máte indicie, jakou cestou se vydat k nápravě.

Pokud si ale stále nevíte rady, nebo si nejste vůbec jistí, zda se Vás problém s obsahem týká také, vyzkoušejte náš SEO Audit, který odhalí nejzásadnější problémy Vaší webové prezentace.

Výzvy a příležitosti, které Google Core Update přináší, jsou pro digitální marketéry a majitele webových stránek neoddělitelnou součástí online prostředí. Schopnost adaptace a rychlé reakce jsou klíčem k udržení a zlepšení pozice ve výsledcích vyhledávání a dosažení úspěchu ve světě digitálního marketingu. Nezapomeňte, že SEO je dlouhodobý proces, a trpělivost a konzistence jsou klíčovými faktory pro dlouhodobý úspěch. Sledujte aktuality ve svém oboru, učte se od konkurence a nebojte se inovací. V online prostředí se totiž jedině změna stává konstantou.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru