Internetové vyhledávače Google vs Seznam 2024

Audio verze:

V České republice máme několik internetových vyhledávačů a asi nikoho nepřekvapí, že největší rybou v českém rybníku vyhledávačů je Google. Domnívám se, že neexistuje nic, co by mohlo dominantní postavení Googlu v České republice změnit. Největším soupeřem Googlu ve vyhledávání je v Česku internetový vyhledávač od Seznam.cz, který dokázal v roce 2019 “sebrat” Googlu téměř čtvrtinu vyhledávání. Toto je skutečně úctyhodný výsledek vezmeme-li v úvahu, že ostatní vyhledávače mají zanedbatelný poměr vyhledávání. Podívejme se na to, jak si vedly vyhledávače od Googlu a Seznamu v roce 2022.

Google (červený) versus Seznam (černý) v průběhu roku 2022

Na přelomu let 2022/2023 byl celkový poměr vyhledávačů Googlu a Seznamu v poměru cca 84:11 ve prospěch Googlu. Ještě více se tak umocnila dominance Googlu nad Seznamem, protože na přelomu let 2019/2020 byl tento poměr 76:24 ve prospěch Googlu. Nicméně i zmíněných 11 % ve vyhledávání, které Seznam drží, je stále více než dobrý výsledek. Zmíněný poměr 84:11 je brán na základě dat ze všech zařízení. Jak mobilních, tak desktopových. Za uplynulých 7 let se poměr využívání internetového vyhledávače Google zvedl ze 47 % na 84 %. Tempo, jakým roste poměr využívání Googlu (nejen vůči Seznamu, ale i ostatním vyhledávačům) je až zarážející. Ačkoliv to v loňském roce vypadalo na zpomalení tempa vyhledávání Googlem, opak je pravdou. Pomyslná propast mezi dvěma největšími českými vyhledávači se stále více rozevírá – konkrétně o dalších 5 % a to i přesto, že byl odhadován růst mezi 1 – 2 %. Tento růst koreluje s masivním rozšířením mobilního vyhledávání, kde má Google absolutně dominantní postavení.

Jak vypadá aktuální srovnání Google versus Seznam na začátku roku 2024?

Průběh celého souboje vyhledávačů u nás v Česku samozřejmě aktivně sledujeme. Jelikož nabízíme SEO služby, tak nás samozřejmě zajímá, do jaké míry je organické vyhledávání na Seznamu stále relevantní. A Seznam se stále zuby nehty drží a nechce Googlu poskytnout svou dosavadní pozici. Podívejme se na průběh tohoto střetnutí v období za posledních 12 měsíců (Únor 2023 – Únor 2024).

Porovnání podílu vyhledávačů Google versus Seznam 2023/2024

V grafu nahoře je vidět, že se Seznam brání velmi obstojně. V rámci července 2023 dokonce atakoval hranici 18%. To vůbec není zlé. Nutno podotknout, že se pak vše vrátilo do starých zajetých kolejí. Aktuálně tak Google drží ve svůj prospěch podíl vyhledávání v poměru 82:12.

Zajímavým faktem také je, že například Bing nedokázal v Česku uloupnout ani desetinu procenta navíc přestože se opravdu snaží. Například čím dál agresivnější implementací vyhledávače od Microsoftu do operačního systému Windows, či aktivním působením na poli AI. Bing AI začalo být dostupné všem v průběhu května 2023, tedy 3 měsíce po uvedení na světlo světa v únoru 2023. Jak je vidno, ani to však nedokázalo Microsoftu získat o moc větší díl koláče na poli vyhledávání.

Zajímavost místo závěru. Na konci roku 2020 Seznam.cz vyzval Google k vyplacení náhrady škody přes 9 miliard korun za údajné omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Dle vyjádření firmy Seznam.cz toto omezení spočívalo v nemožnosti dohodnout se s výrobci telefonů s operačním systémem Android na tom, aby v těchto zařízeních mohly být předinstalovány aplikace od Seznam.cz. Jinými slovy. Velcí výrobci telefonů, kteří chtějí používat operační systém Android mají podepsané smlouvy s Googlem, které znemožňují, aby v operačním systému mohly být předinstalované aplikace konkurentů. Lze očekávat, že se celý spor potáhne několik let. Otázkou zůstává, zda Seznam.cz očekává, že v daném sporu uspěje nebo je to pro něj jen promyšlený PR tah. Pokud jakýkoliv lokální vyhledávač vymáhá od Googlu miliardovou částku, zcela jistě se tato informace dostane do většiny světových médií. Ať tak či onak, Seznam nezahálí a neustále rozvíjí své ostatní aplikace tak, aby byl nadále schopen udržet krok s konkurencí.

Ať už si vyberete pro svou inzerci Google či Seznam, s pomocí se můžete klidně obrátit na nás. Můžete nám napsat e-mail na info@webmium.cz. Dále nás můžete kontaktovat pomocí formuláře na našich webových stránkách webmium.cz/kontakt nebo na telefonním čísle naší podpory +420 605 99 44 66 a my se Vám co nejdříve ozveme.

Image by pch.vector on Freepik

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru