Novinky v AI březen 2024

Svět umělé inteligence se ani v březnu 2024 nezastavil ve svém rychlém vývoji. Opět přináší řadu zásadních inovací a partnerství, které formují jak komerční, tak veřejný sektor. Od rozšíření spolupráce mezi technologickými giganty, přes významné legislativní kroky na úrovni OSN, až po zavádění nových standardů pro bezpečné využívání AI, tento měsíc ukázal, jak dynamicky může AI ovlivňovat různé oblasti našeho života a práce. Podívejme se blíže na klíčové události, které ovlivnily svět umělé inteligence v březnu 2024.

Rozšíření spolupráce mezi Microsoftem a NVIDIA

V březnu 2024 Microsoft a NVIDIA oznámili rozšíření své dlouholeté spolupráce, která se nyní zaměřuje na integraci generativní AI a technologií Omniverse do služeb Microsoft Azure a Microsoft 365. Toto partnerství je zaměřeno na zvýšení efektivity a inovací ve zdravotnictví, průmyslové digitalizaci a dalších oborech.

Zdroj: https://news.microsoft.com/2024/03/18/microsoft-and-nvidia-announce-major-integrations-to-accelerate-generative-ai-for-enterprises-everywhere/

UN přijímá zásadní rezoluci o AI

Generální shromáždění OSN přijalo významnou rezoluci, která podporuje „bezpečné, bezpečnostní a důvěryhodné“ systémy umělé inteligence. Tato rezoluce zdůrazňuje respektování lidských práv a podporuje udržitelný rozvoj. Je to první taková rezoluce zaměřená na regulaci AI na mezinárodní úrovni​.

Zdroj: https://news.un.org/en/story/2024/03/1147831

Inovace v modelu ChatGPT 4.5

OpenAI představila vylepšení svého modelu ChatGPT na verzi 4.5, která se může pochlubit větším kontextovým oknem a zdokonalenými schopnostmi zpracování velkých objemů dat. Tato aktualizace by mohla významně zlepšit spolehlivost a užitečnost modelu v reálném světě​.

Zdroj: https://www.geeky-gadgets.com/ai-news-march-2024/

Nové politiky OMB pro AI v USA

Úřad pro správu a rozpočet USA (OMB) oznámil nové směrnice pro federální agentury k zajištění bezpečného využívání AI, což zahrnuje posílení transparentnosti a zodpovědnosti ve využívání AI ve veřejném sektoru.

Zdroj: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2024/03/28/fact-sheet-vice-president-harris-announces-omb-policy-to-advance-governance-innovation-and-risk-management-in-federal-agencies-use-of-artificial-intelligence/

Novinky v hardwaru: AI-powered Microsoft Surface

Microsoft uvedl na trh nové modely Microsoft Surface s pokročilými AI schopnostmi, které mají zvýšit produktivitu a inovace v pracovním prostředí.

Zdroj: https://www.microsoft.com/en-us/americas-partner-blog/2024/03/21/introducing-the-new-ai-powered-microsoft-surface-pcs/

Google a jeho boj proti AI generovanému spamu

V reakci na rostoucí množství nízkokvalitního a AI generovaného obsahu Google provedl rozsáhlou aktualizaci svého algoritmu, která vedla k deindexaci stovek webových stránek, což zvýrazňuje důležitost originality a kvality obsahu v digitálním prostoru​.

Zdroj: https://www.searchenginejournal.com/googles-march-2024-core-update-impact-hundreds-of-websites-deindexed/510981/

Tyto události naznačují, že se AI stává stále významnějším prvkem nejen v technologickém sektoru, ale i v širším socioekonomickém kontextu. Přínosy a výzvy, které AI přináší, jsou stále více v centru pozornosti podniků, vlád a mezinárodních organizací.

Další články: AI novinky

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru