Konec jedné éry! Průkopnické ICQ definitivně končí

Nadešla smutná chvíle pro všechny nostalgiky a pamětníky počátků internetu. Legendární komunikační platforma ICQ, kterou znal snad každý, kdo trávil hodiny na síti na přelomu milénia, definitivně končí svou činnost. Po dlouhých 28 letech své existence se tato pionýrská služba uzavírá a mizí z online světa.

Oficiální oznámení o ukončení provozu ICQ k 26. červnu přišlo jako šok pro mnohé uživatele, kteří na tuto aplikaci nezapomněli. Ve svých nejslavnějších dobách měla komunikační služba s názvem odvozeným z anglického „I Seek You“ přes 100 milionů aktivních uživatelů po celém světě. Jen v České republice hlásila v roce 2008 úctyhodné 2 miliony aktivních měsíčních účtů.

I když se dnes může zdát ICQ zastaralé, v éře před nástupem sociálních sítí a pokročilých mobilních aplikací šlo o revoluční způsob, jak se spojit s přáteli a ostatními online. Díky své jednoduchosti a přímočarosti si služba získala obrovskou oblibu mezi uživateli různých věkových skupin.

Provozovatel ICQ, ruská společnost VK (dříve Mail.ru), zatím neposkytl žádné podrobnosti o důvodech, které vedly k rozhodnutí aplikaci ukončit. Místo toho vyzval stávající uživatele, aby přešli na jinou komunikační platformu VK Messenger provozovanou stejnou firmou.

Historicky bude ICQ vždy spojováno s průkopnickými dny internetové komunikace. Vzniklo v Izraeli v roce 1996 a již o dva roky později jej koupil gigant AOL za více než 400 milionů dolarů. V roce 2010 pak přešlo pod ruské křídlo společnosti Digital Sky Technologies za částku 187 milionů dolarů.

I když v dnešní době ustoupilo moderním řešením, ICQ zůstane navždy zapsáno v dějinách internetu. Pro mnohé bude jeho konec smutnou připomínkou dávno zapomenutých časů, kdy ještě online komunikace dělala první krůčky.

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru