Novinky v AI duben 2024

Duben 2024 byl v oblasti umělé inteligence měsícem plným významných inovací a klíčových legislativních kroků, které mají potenciál zásadně transformovat jak veřejné, tak soukromé sektory. Od zásadních akcí v administrativě USA po boj s dezinformacemi v politice, vývoj nových baterií a pokroky v optimalizaci AI modelů – tyto novinky ukazují, jak hluboko je AI zapojená do našich životů a jaké přináší výzvy i příležitosti.

Klíčové akce Biden-Harris administrativy v oblasti AI

Biden-Harris administrativa oznámila nová opatření v rámci výročí přijetí exekutivního příkazu prezidenta Bidena. Mezi tato opatření patří zavedení prvních směrnic pro bezpečnost a ochranu AI, zahájení fungování AI Safety and Security Board a pilotní nasazení nových AI nástrojů pro identifikaci zranitelností ve vládním softwaru.

Zdroj: https://www.whitehouse.gov/briefing-room/statements-releases/2024/04/29/biden-harris-administration-announces-key-ai-actions-180-days-following-president-bidens-landmark-executive-order/

Pokroky v AI generované dezinformaci

Dezinformace a deepfakes generované pomocí AI jsou stále větším problémem, zejména v politickém kontextu. V roce 2024 jsme svědky masivního šíření AI generovaných deepfakes, které ovlivňují politické procesy po celém světě. Tento trend přináší značné výzvy v boji proti dezinformacím.

Zdroj: https://www.technologyreview.com/2024/01/04/1086046/whats-next-for-ai-in-2024/

Trendy v optimalizaci AI modelů

IBM zdůrazňuje rostoucí dostupnost a výkonnost kompaktních AI modelů, které jsou výsledkem nových technik a zdrojů poskytovaných open-source komunitou. Tyto pokroky umožňují efektivnější vývoj a implementaci AI aplikací ve firmách i u individuálních uživatelů​.

Zdroj: https://www.ibm.com/blog/artificial-intelligence-trends/

Rozšíření funkcionality Meta AI

Meta představila vylepšenou verzi svého asistenta, Meta AI, který nyní nabízí pokročilé funkce pro organizaci osobních i profesních aktivit přímo v rámci aplikací Facebook, Instagram, WhatsApp a Messenger.

Zdroj: https://about.fb.com/news/2024/04/meta-ai-assistant-built-with-llama-3/

Výzkum nových materiálů pomocí AI

Vědci s pomocí AI vyvinuli nový typ baterie s pevným elektrolytem, což je pokrok oproti tradičním tekutým elektrolytům. Tento vývoj slibuje bezpečnější a efektivnější baterie pro široké spektrum aplikací​.

Zdroj: https://www.sciencenews.org/article/artificial-intelligence-new-battery

AI a politické procesy

Stanfordský AI Index Report 2024 zdůrazňuje rostoucí integraci AI do kritických sektorů jako jsou zdravotnictví, financie a vzdělávání, a upozorňuje na potenciální rizika spojená s těmito aplikacemi. Zvláštní pozornost je věnována AI v kontextu voleb, kde deepfakes a dezinformace představují značné riziko.

Zdroj: https://aiindex.stanford.edu/report/

Tento měsíc ukazuje, jak rychle se oblast AI vyvíjí a jak významně ovlivňuje různé aspekty našich životů, od osobní bezpečnosti po globální politiku.

Další novinky můžete číst : AI novinky

Chcete maximálně využít AI?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru