Novinky v AI květen 2024

Květen 2024 přinesl mnoho zajímavých novinek od předních technologických gigantů, jako jsou OpenAI, Microsoft a Google. Tyto společnosti představily nové produkty a vylepšení, které mají potenciál změnit způsob, jakým používáme umělou inteligenci v našem každodenním životě.

OpenAI: GPT-4o a nové funkce ChatGPT

Jak jsme vás už v jednom z minulých článků informovali, v květnu 2024 společnost OpenAI představila svůj nejnovější model s názvem GPT-4o. Ten přináší významná vylepšení v rychlosti, konverzačních schopnostech a podpoře multimodálních vstupů a výstupů. Je navržen tak, aby poskytoval stejně vysokou úroveň inteligence jako GPT-4, ale s mnohem rychlejšími odezvami a lepší schopností porozumět a diskutovat o obrázcích, hlasu a videu. Uživatelé mohou například sdílet obrázky, jako jsou fotografie jídelních lístků. GPT-4o dokáže nejen přeložit text, ale také poskytnout informace o jídlech a jejich historii či doporučit konkrétní pokrmy.​

Zdroj: https://openai.com/index/gpt-4o-and-more-tools-to-chatgpt-free/ a https://www.upi.com/Top_News/US/2024/05/13/openAI-gpt-40-chatbot/5371715643642/

Další novinkou je uvedení desktopové verze ChatGPT, která umožňuje přímé hlasové a video interakce s modelem, čímž se stává konverzace s počítačem přirozenější. Tato verze nabízí rychlé odezvy a možnost přerušovat model během odpovědí, což přispívá k plynulejším a přirozenějším konverzacím. GPT-4o také dokáže rozpoznávat emoce a reagovat na ně, což je demonstrováno na příkladech, kdy model radí uživatelům při jejich dýchání nebo identifikuje objekty bez předchozí výzvy.

Zdroj: https://openai.com/index/hello-gpt-4o/ a https://community.openai.com/t/gpt-4o-openai-spring-product-announcements-2024/742070

Microsoft: Integrace AI do produktů a bezpečnostní opatření

V květnu 2024 přišla společnost Microsoft s řadou významných novinek zaměřených na integraci umělé inteligence do svých produktů a služeb. Na konferenci Microsoft Build 2024 byly představeny nové modely Surface Pro a Surface Laptop s názvem Copilot+, které jsou vybaveny čipy Snapdragon X a jsou o 58 % rychlejší než MacBook Air M3. Tyto nové zařízení integrují AI napříč operačním systémem Windows 11. To zahrnuje funkce jako Windows Recall, který používá AI k rychlému nalezení jakéhokoli obsahu, který uživatel na svém zařízení viděl nebo vytvořil​.

Zdroj: https://news.microsoft.com/microsoft-may-2024-events/ a https://www.windowscentral.com/news/live/microsoft-event-2024-windows-ai-surface-live-blog

Celkově Microsoft pokračuje v posouvání hranic technologických inovací prostřednictvím hluboké integrace umělé inteligence. Tím výrazně zlepšuje výkon a funkčnost svých zařízení a služeb.

Google: Pokroky v generativní AI a nové aplikace

V květnu 2024 Google na své konferenci Google I/O představil několik významných novinek. Jedním z hlavních oznámení bylo uvedení nové verze jejich AI modelu Gemini, který nyní zahrnuje funkce jako VideoFX, ImageFX a MusicFX, dostupné ve 110 zemích. Dále představili nové bezpečnostní funkce pro Android, včetně ochrany před krádeží a integrace AI do vyhledávání fotografií pomocí technologie Ask Photos. Také byla oznámena řada vylepšení v Google Workspace, Google Cloud a dalších službách​.

Zdroj: https://blog.google/technology/developers/google-io-2024-collection/

Závěr

Květen 2024 byl bohatý na inovace a nové produkty v oblasti umělé inteligence. OpenAI, Microsoft a Google pokračují v posouvání hranic toho, co je možné s AI. Přinášejí nám nástroje, které mohou zlepšit naše každodenní životy a pracovní postupy. Tyto pokroky nám dávají nahlédnout do budoucnosti, kde bude AI hrát ještě významnější roli ve všech aspektech našeho života.

Další novinky můžete číst : AI novinky

Chcete maximálně využít AI?

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru