Umělá inteligence Sora zvládne vytvořit profesionální video

OpenAI, tvůrci nechvalně známé ChatGPT, nedávno představil AI Sora. Co v sobě tento nový výtvor skrývá?  Jedná se o nástroj typu text-to-video, který je schopný na základě psaného zadání vytvořit video. Sora přichází s jedinečnou funkcí, která opět změní celý svět AI a zároveň s sebou přináší zcela nový standard. 

Klipy jsou přímým výstupem, který model Sota vytvoří a to bez jakékoliv následující či doplňkové úpravy. Jako důkaz si Sam Altman, CEO této společnosti, nechal vygenerovat prompty z náhodných klipů, které mu zaslali ostatní.

Sora je difúzní model, který generuje video podobně jako DALL-E nebo Midjourney. Postup je následující: začíná velmi jednoduše a to s úvodním pokusem, kdy první pokus prozatím vypadá pouze jako statický šum, ale postupně dochází k proměně. V průběha dalších navazujících krocích dojde k odstranění šumu. V současné době je v Sořiných silách vytvořit minutové video o velikosti 1920 px. 

Sora používá velmi podobný princip generování jako DALL-E. Vývojáři z tohoto principu vystupovali i při samotném tvoření Sory. Ze stručných zadání nejprve vytvoří prompt, který použije pro samotné generování videa. 

Je tedy možné výsledku docílit pouze pomocí psaného textu? Není, Sora dokáže udělat video i z obrázků, zvládne spojit dvě odlišná videa v jedno. Dokonce dokáže i zdrojové video prodloužit a to ať už pokračováním či úvodním střihem. Vytvoří dokonce i plynulou smyčku, scénu z vloženého videa a dokáže upravit i textové zadání. Není nutností v Soře tvořit pouze videa, ale je možné generovat pouze statické obrázky a vypadá to, že předčila i svého přechůzce DALL-E a zvládá to mnohem lépe.  

Více informací o různých modelech Sory můžete získat zde: https://openai.com/research/video-generation-models-as-world-simulators

Sora je ale prozatím v testovací fázi a přístup k ní má pouze omezený počet lidí, ve směs pouze pracovníci či spolupracovníci OpenAI. U tohoto nástroje je v současné době potřeba zajistit především bezpečnost, jelikož by se ve špatných rukou mohl stát dobrým nástrojem pro šíření dezinformací. OpenAI by zároveň měla měla vyvíjet nástroj, která dokáže rozpoznat zda vide bylo či nebylo vygenerované právě Sorou. 

Pro ukázky různých příkladů se můžete podívat zde: https://openai.com/sora

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru