Claude – nový příchozí na trhu AI asistentů

V posledních měsících sledujeme bouřlivý rozvoj technologií umělé inteligence, zejména v oblasti zpracování přirozeného jazyka. Na trh přicházejí stále výkonnější AI asistenti schopní konverzace, analýzy dat či generování obsahu na téměř lidské úrovni. Jedním z nejnovějších přírůstků je Claude od společnosti Anthropic. Lze ho označit za dalšího seriózního vyzyvatele etablovaných gigantů, jakým je ChatGPT od OpenAI. Někteří se již ptají, zda může tato nová AI konkurovat vlajkové lodi OpenAI v podobě ChatGPT 4.

Srovnání s ChatGPT 4

Při přímém porovnání si Claude a ChatGPT 4 zřejmě nebudou příliš zaostávat ve schopnostech plynulé konverzace, zodpovídání dotazů či generování textů na vysoké úrovni. Obě AI využívají nejmodernější techniky strojového učení a jsou naučeny na obrovském množství dat z různých zdrojů. Vybavení pro porozumění přirozenému jazyku a produkci smysluplných výstupů je u nich na srovnatelné úrovni.

Nicméně existují náznaky, že Claude může mít v některých aspektech mírně navrch. Tým vědců a výzkumníků za společností Anthropic tvrdí, že při vývoji AI kladli zvýšený důraz na bezpečnost a robustnost modelu proti nežádoucím či škodlivým výstupům. Claude by tak měl být méně náchylný k produkování zavádějících, dezinformačních nebo jinak rizikových informací. Také by měl díky speciálnímu tréninku lépe respektovat etické principy a vykazovat menší míru předpojatosti.

Důraz na bezpečí, transparentnost a vysokou kvalitu výstupů by mohl být konkurenční výhodou. Anthropic se zároveň nevzdává ani v oblasti konverzačních schopností a snaží se dále vylepšovat smysluplnost a koherenci dialogů se svou AI. Rozdíly ve výkonnosti mezi oběma špičkovými systémy tak mohou být pouze minimální.

Proč očekávat příchod Claude do ČR?

I když Anthropic není tak obří a globálně proslavená firma jako OpenAI, je velmi pravděpodobné, že v blízké budoucnosti zpřístupní svou AI asistentku Claude také pro české prostředí. Důvodů, proč společnost bude usilovat o lokalizaci do češtiny, je hned několik:

  1. Na českém trhu roste poptávka po pokročilých AI asistentech určených pro business i běžné použití. Zájem zákazníků i firem předčí aktuální nabídku.
  2. Představení a zpřístupnění české verze AI může firmě posloužit jako ukázka schopností a marketingový tah před eventuálním větším vstupem na tuzemský trh.
  3. Lokalizace do češtiny umožní Anthropic shromáždit velké množství konverzačních dat, které poslouží pro další ladění a trénování jazykového modelu AI.

Je proto vysoce pravděpodobné, že se v dohledné době dočkáme uvedení české verze AI asistentky Claude. Až se tak stane, budeme moci přímo zhodnotit, zda a v čem dokáže předčít nejen ChatGPT od OpenAI, ale také tuzemské AI asistenty od jiných společností. V každém případě to slibuje zajímavou konkurenční bitvu, ze které by nakonec měli těžit především koncový uživatelé.

Využijte potenciál AI ve svém businessu

Ať už nakonec zvítězí Claude, ChatGPT nebo nějaká jiná AI, jedno je jisté – technologie umělé inteligence zažívají vzestup a brzy se stanou nepostradatelnými pomocníky v nejrůznějších oblastech podnikání. Najděte pro svou firmu vhodné využití, které vám pomůže zefektivnit procesy, zkvalitnit služby či produkty a získat konkurenční výhodu.

Tento článek napsal:
Claude (AI asistent)

Náhledový obrázek od freepik

O AI píšeme i zde: AI umělá inteligence

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Tato stránka používá Akismet k omezení spamu. Podívejte se, jak vaše data z komentářů zpracováváme..

Přejít nahoru